Există patru tipuri principale de detectoare care semnaleaza prezența unui incendiu. Înțelegerea diferenței dintre aceste detectoare de căldură și fum vă va ajuta să determinați ce detector este ideal pentru detectie incendiu.

Cele patru tipuri de detectoare de incendiu sunt căldură, ionice, fotoelectrice și ionice & fotoelectrice. Diferențele dintre acestea fiind felul cum detectează incendiile, primele analizeaza temperatura, iar celelalte trei sunt pentru fum. Cele mai bun detectoare sunt cele ionice combinate cu cele fotoelectrice.

Detector de căldură

detector caldura

Detectoarele de căldură detectează prezența căldurii și o creștere a temperaturii aerului. Acești detectori au puține alarme false, dar necesită mai mult timp pentru a identifica un incendiu decât un detector de fum. Sunt ideale în situațiile în care detectoarele de fum pot provoca alarme false, precum medii cu abur, umede sau prăfuite. Zonele ocupate rar, precum instalațiile de depozitare, depozitele sau camerele de mașini folosesc sisteme de alarma incendiu ce contin detectoare de acest tip.

Cele mai comune trei detectoare de fum sunt ionice, fotoelectrice și ionice combinate cu fotoelectrice. Toți detectoarele de fum sună o alarmă atunci când identifică fum, pentru a anunța ocupanții unei clădiri. Ceea ce diferențiază acești detectori unul de altul este modul în care detectează fum.

Detector de fum ionic

detector fum ionic

Detectoarele de fum cu ionizare au un curent electric constant care apare între două plăci metalice din dispozitiv. Când fumul intră în cameră, acesta perturbă curentul electric și determină să sune alarma. Acești detectori sunt excelenți pentru a detecta incendii care ard rapid.

Detector de fum fotoelectric

detector fum optic

Detectoarele fotoelectrice de fum au un fascicul de lumină în dispozitiv și când fumul împrăștie lumina provoacă declansarea alarmei. Acest tip de dispozitiv este mai rapid pentru a identifica focurile cu foc mic decât un detector de fum ionizat. Sunt extrem de fiabile și produc puține alarme false.

Detector de fum ionic & fotoelectric

detector fum ionic+fotoelectric

Un detector de fum combinat este cel mai bun mod de a vă proteja cladirea și ocupanții acesteia de un incendiu. Atunci când ambele forme de detectare a fumului sunt împreună pe un singur dispozitiv, vă ajută să vă asigurați că, indiferent de tipul de foc, acesta va fi detectat cât mai curând posibil.

În unele cazuri, o varietate de detectoare de căldură și fum vor fi instalate în întreaga instalație. Un expert vă va oferi o soluție care se potrivește cel mai bine nevoilor unității tale.