Un dispozitiv conceput pentru a semnala un incendiu se numeste detector de incendiu. Sistemul de alarma electrica poate cuprinde, in functie de scopul acestuia, urmatoarele functii: detectie, transmiterea unui mesaj despre originea focului catre autoritati si pornirea automata a unor instalatii de stingere.
Detectoarele sunt impartite in:
- manuale (cu buton)
- automate
Dispozitivele manuale trebuie instalate in locuri usor accesibile.
Sistemele automate de alarma sunt proiectate sa identifice pericolele si sa raporteze la locul lor de origine. Unele sisteme de alarma, pe langa functiile de alarma, asigura activarea automata a agentilor de stingere.
Fiecare sistem de alarma electrica este alcatuit din detectoare, linii de comunicatie, post de receptie, surse de alimentare si semnale audio la distanta.
In functie de factorul care determina declansarea senzorului, echipamentele automate sunt impartite in urmatoarele grupuri:
- Factorul termic, care raspunde temperaturilor in crestere in zona protejata
- Fumul, reactioneaza la aparitia fumului
- Factorul lumina, care reactioneaza la radiatia optica a unei flacari deschise
- Ultimul grup reactioneaza la intalnirea a mai multi factori pericol enuntati deja
Detectie incendiu in parcari subterane
O atentie deosebita este acordata sigurantei in locurile de parcare subterane. Astazi, parcarile subterane au intrat pe scara larga in viata noastra, iar daca in trecut puteau fi gasite doar in centre comerciale sau centre de afaceri, in prezent aproape toate complexele rezidentiale au propria parcare, situata direct sub cladiri.
Nu trebuie sa uitam ca parcarea subterana este un loc de pericol sporit, motivele care pot provoca un incendiu aici cuprinzand:
- scurtcircuit in cablarea cladirilor
- arderea spontana a materialelor stocate in parcare
- explozie de gaz
- provocat de un autoturism
- incendiere deliberate (inclusiv factorul uman)
Cum se poate asigura o detectie in timp util?
Pana in prezent, sistemele OPS utilizeaza doua tipuri de senzori de baza, care fac posibila inregistrarea rapida a inceputului unui incendiu:
- termice
- de fum
Detectorul de caldura este utilizat in cazurile in care se presupune ca declansarea va fi insotita de o eliberare semnificativa de caldura. De exemplu, astfel de dispozitive sunt instalate in depozitele de combustibil, in diferite industrii, in cazurile in care utilizarea altor tipuri de senzori nu este posibila. Dezavantajul celor termici este, desigur, incapacitatea de a preveni formarea unei flacari deschise – functioneaza atunci cand focul este deja acolo. Cele de caldura sunt utilizate in mod activ atat in cladirile rezidentiale, cat si in infrastructurile industriale. Echipamentul de verificare a caldurii intr-o parcare subterana reduce riscul de raspandire a pericolelor.
Detectoare de fum sunt dispozitive care fixeaza dispersia radiatiilor emise de fum. Sunt capabile sa fixeze stadiul incipient al focului – arderea materialelor si, in consecinta, utilizatorul are posibilitatea de a preveni formarea unei flacari deschise si deteriorarea proprietatii.
Echipamente avansate
Tipurile anterioare de dispozitive au reactii la semnalele de incendiu si nivelul lor de sensibilitate nu permite inregistrarea mai rapida a situatiilor de urgenta (dispozitivele de fum de obicei lucreaza atunci cand o persoana din camera nu mai poate respira din cauza continutului ridicat de monoxid de carbon). Tehnologia cea mai avansata o reprezinta detectorii cu gaz, care determina aprinderea prin analiza compozitiei chimice a aerului.
Aceste echipamente sunt indispensabile in cazurile in care un incendiu nu este insotit de o flacara sau fum, dar cauzeaza un continut crescut de CO (monoxid de carbon, invizibil pentru ochiul uman). De asemenea, pot inregistra continut de H2, care este, de asemenea, invizibil, dar la cea mai mica scanteie cauzeaza o explozie.
Detectoarele de gaz pot fi utilizate ca senzori pentru a monitoriza nivelul gazelor din aer.
Semnele inceputului unui incendiu
Focul incepe de cele mai multe ori sa se manifeste prin aparitia unei flacari nesemnificative, care este precedata de o perioada mai mult sau mai putin lunga de incalzire. Prezenta mirosului de materie supraincalzita si aparitia unei lumini greu sesizabile reprezinta primele semne adevarate ale unui pericol.
Firele electrice, incalzite treptat atunci cand sunt supraincarcate, „semnaleaza” acest lucru cu un miros caracteristic de cauciuc sau plastic, iar apoi izolatia se aprinde, arzand tapetul de pe perete si alte obiecte situate indeaproape. Mirosul de cauciuc ars, care poate fi folosit pentru a determina aprinderea firelor electrice, poate fi simtit chiar si in incaperile vecine.
Unul dintre semnele unui pericol in casa este si incalzirea rapida a aerului in incaperile de deasupra camerelor unde a inceput focul. In acelasi timp, mirosul de fum poate sa nu fie simtit.
Astfel, cunoasterea semnalelor care conduc spre inceputului unui incendiu ajuta in mod decisive la identificarea in timp util si luarea de masuri pentru a evita tragedia.
FAQ
Cum incepe un incendiu?
Un incendiu incepe printr-o perioada de incalzire a aerului, urmata de flacari nesemnificative.
De cate feluri sunt senzorii?
Senzorii sunt de 2 feluri, de caldura si de fum. Cei din urma sunt de 3 feluri: ionici, optici si ionici+optici. Vezi detalii.
Cat costa un sistem de prevenire incendii?
Un sistem de prevenire incendii costa in functie de suprafata asigurata, tipul de centrala (conventionala sau adresabila) dar si de vechimea echipamentelor. Echipamentele second hand pot aduce o reducere semnificativa a pretului. Vezi detalii.